Prešov spustil výučbu kurzov slovenského jazyka pre Ukrajincov

01.04.2022 Prešov

Prešov 01. 04. 2022 – Kurz slovenského jazyka pre 100 záujemcov z Ukrajiny vedie na Prešovskej univerzite (PU) v Prešove 5 lektoriek z Inštitútu slovakistiky a mediálnych štúdií (ISMS) Filozofickej fakulty (FF). K lektorkám, ktoré majú skúsenosť s výučbou slovenčiny ako cudzieho jazyka, neskôr pribudnú aj pedagogickí asistenti z radov študentov.
Prešovská univerzita po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine prijala súbor opatrení s cieľom pomôcť zmierniť ťažkú situáciu, v ktorej sa jej ukrajinskí študenti a zamestnanci univerzity ocitli. Ponúkla im možnosť požiadať o jednorazové sociálne štipendium vo výške 150 eur, zriadila psychologickú poradňu a zabezpečila bezplatné ubytovanie pre rodinných príslušníkov ukrajinských študentov v študentských domovoch univerzity, v ktorých je aktuálne ubytovaných 60 odídencov vrátane 30 detí. Práve pre mladších súrodencov univerzitných študentov, ako aj deti z externého prostredia realizuje dvakrát do týždňa športový krúžok pod gesciou študentov Fakulty športu. Na pôde Pedagogickej fakulty sa za účasti študentiek Inštitútu estetiky FF zároveň raz týždenne uskutočňujú kreatívno-umelecké aktivity, ktoré sú medzi deťmi, podobne ako tie športové, veľmi obľúbené a vyhľadávané.
K týmto pravidelným univerzitným aktivitám pribudol 31. marca aj bezplatný kurz slovenského jazyka, o ktorý je už od samotného zverejnenia ponuky veľký záujem. „Oznam o ponuke kurzov slovenského jazyka pre odídencov z Ukrajiny sme zverejnili v sobotu a už v priebehu víkendu nám prišlo viac ako 100 prihlášok. Aktuálny počet záujemcov je 138,“ priblížila Stanislava Spáčilová, lektorka kurzu z ISMS FF. Návštevníci kurzu sú vo veku od 14 do 74 rokov. „Vytvorili sme aj samostatnú skupinu pre mladších študentov vo veku 14 – 18 rokov,“ doplnila lektorka.
Inštitút pôvodne plánoval ponúknuť študentom dve 90-minútové stretnutia týždenne, ale vzhľadom na veľký počet záujemcov musel znížiť hodinovú dotáciu na jedno 90-minútové stretnutie týždenne. Napriek tomu ide o najlepšiu ponuku v Prešove, keďže kurzy v jazykových školách či rôznych centrách ponúkajú zväčša jedno 60-minútové stretnutie týždenne. „Snažili sme sa vyhovieť čo najväčšiemu počtu záujemcov, vytvorili sme päť 20-členných skupín. V prípade, že by sa nejaké miesta v jednotlivých skupinách uvoľnili, ponúkneme kurz ďalším prihláseným,“ vysvetlila Spáčilová. Cieľom kurzu je, aby si študenti osvojili základnú slovnú zásobu a frázy, vďaka ktorým budú schopní fungovať v každodenných komunikačných situáciách.
Lektorky, ktoré budú vyučovať ako dobrovoľníčky bez nároku na mzdu, plánujú po krátkom čase zapojiť do kurzov aj pedagogických asistentov z radov študentov univerzity. „Každá lektorka by mala mať k dispozícii jednu dvojicu asistentov, ktorú by tvoril vždy jeden Slovák/Slovenka a jeden Ukrajinec/Ukrajinka. V priebehu kurzu im poskytneme zaškolenie v oblasti výučby slovenčiny ako cudzieho jazyka a zároveň dostanú možnosť takouto formou realizovať prax,“ ozrejmila Martina Ivanová, druhá lektorka z ISMS FF. Študenti sa budú zúčastňovať na výučbe formou náčuvov a neskôr budú pod dohľadom lektoriek pripravovať vlastné študijné materiály a realizovať výučbu.
Inštitút slovakistiky a mediálnych štúdií FF PU rozbieha tento rok aj projekt Slovenčina ako cudzí jazyk v online prostredí (s primárnym zameraním na ukrajinských študentov) riešený v rámci grantovej agentúry KEGA pod vedením Miroslavy Kyseľovej. Primárnym cieľom projektu je pripraviť webovú stránku so študijnými materiálmi pre zahraničných, najmä ukrajinských študentov. „Súčasťou projektu bude aj organizácia rôznych školení. Jedno z nich plánujeme realizovať v apríli alebo v máji v online podobe. Oslovíme všetky jazykové školy a centrá, ktoré v súčasnosti ponúkajú výučbu slovenčiny ako cudzieho jazyka pre odídencov z Ukrajiny. Školenie ponúkneme aj študentom, ktorí budú pôsobiť ako pedagogickí asistenti v rámci aktuálne realizovaných kurzov slovenského jazyka pre odídencov,“ uzavrela lektorka Spáčilová. Zámerom je nadviazať kontakt a spoluprácu s ostatnými pracoviskami ponúkajúcimi kurzy slovenčiny ako cudzieho jazyka v Prešove a navzájom sa inšpirovať.

Anna Polačková
 

Vyberte región